maandag 31 oktober 2011

Beweringen oktober 2011

Geloof is gevoel, ervaring, mystiek. Het dorre verstand kan die drie invalshoeken nooit vervangen, hooguit ondersteunen. Waar de kille ratio het geloof domineert, wordt het al gauw dogmatisch en tiranniek.

De ontdekking dat een neutrino veel sneller kan reizen dan het licht, wat in strijd is met de relativiteitstheorieën van Einstein, toont aan dat onze ideeën van de werkelijkheid vaak denkbeeldig zijn. De mens is een wezen dat steeds een kooi creëert van denkbeeldige grenzen, waar hij zich later met veel pijn en moeite uit moet bevrijden.

Vrijheid van meningsuiting is echt iets anders dan de vrijheid om anderen ongelimiteerd uit te schelden, hun reputatie te beschadigen en hen digitaal te pesten. Veel sites zouden er een stuk toonbaarder uitzien als internetters een minimale vorm van respect voor elkaar zouden opbrengen en ook zouden proberen naar elkaar te luisteren zonder meteen giftig uit te halen.


Er zijn mensen die bij conflicten allerlei vertrouwelijke zaken uit rancune doorkletsen aan anderen. Uiteraard wordt dat met allerlei drogredenen goedgepraat. Wie zó weinig respect aan de dag legt voor de privacy van anderen verdient het niet om ooit nog in vertrouwen te worden genomen.


Zoals sommige mensen 'sproeien' als ze praten, zo bestoken sommige bloggers anderen voortdurend met hun smalende, laatdunkende en besmuikte opmerkingen. Ondanks al deze activiteit naar buiten is hun geschrijf vooral bedoeld om hun innerlijk evenwicht te bewaren. Doen ze dat nl. niet, dan gaan ze mataklap.

De aanslagen van elf september waren verschrikkelijk. Maar daardoor is de wereld niet veranderd. De wereld is veranderd door de onverantwoorde en bloedagressieve manier waarop George W. Bush erop heeft gereageerd met zijn stompzinnige 'War on Terrorism'.

3 opmerkingen:

 1. Hallo Hindrik,

  De mensheid zit in een achtbaan die alleen maar sneller en gekker wordt. Soms, zo heel af en toe, vraag ik mij wel eens af of God niet iets is vergeten tijdens het "ontwerpen" van de mensheid. Zoals bij veel apparatuur zit er een "resetknop" op. Zou God niet stiekem zo heel af en toe....de wens hebben om bij de mens de resetknop in te drukken? Waar je ook om je heen kijkt, alles draait om macht en geld waarbij de mens slechts een middel lijkt om het doel te halen. Alles maar dan ook alles wordt door de mensheid uit de kast gehaald om de eigen "ik" op een voetstuk te plaatsen, waarbij niets, maar dan ook niets wordt ontzien. zelfs onze naasten, mens en dier alsmede moeder natuur word bespaard, en de schepper??? Ach, wie geloofd er nou nog in een God? Ik leef, ik heers en ga dood, dat was het dan.....althans ik heb het idee dat velen er op deze wijze mee omgaan. Ach hadden we maar een resetknop.....
  Velen denken dat het leven in het hiernamaals een illusie is. totdat.....men in het hiernamaals arriveerd en tot de conclusie komt dat het leven een illusie.....was!.

  Vriendelijk groetend, Paul Jager

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Paul, de mensheid zit inderdaad in een achtbaan, maar dan eentje met onbekende stemming. De aarde is een soort narrenschip geworden dat langzaam maar zeker verdwijnt in de nacht. Wat God van ons denkt... Tja, soms is Hij misschien wel geneigd om de resetknop in te drukken of zelfs te drukken op 'Game over'.
  Het verdwijnen van het besef van een hiernamaals en van het bestaan van God gaan samen met het idee dat men ongebreideld de cultuur van het ego mag najagen. Probleem is alleen dat er ook veel mensen zijn die bij die inviduele ontwikkeling het níet halen, die zichzelf niet zó kunnen realiseren als ze graag gewild hadden. Waar is dan hun troost? Op wat voor bodem staan ze dan, als er geen God is en geen hiernamaals, en als ze omringd worden door andere egoïstjes die ook alleen maar uit zijn op eigen voordeel en eigen genot? In feite geef ik met die vragen het antwoord al: zulke mensen blijven nergens meer, want ze hebben geen vaste bodem om op te staan. Maar wie in God gelooft en rekening met Hem houdt, kan altijd verder, ook als het moeilijk wordt en het leven zwaar is. En dat maakt écht wel veel verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Hindrik,

  dat het ego hoogtij viert dat moge duidelijk zijn, kijk maar om je heen. Des te moeilijker is het om daar doorheen te prikken en je te focussen op datgene wat er echt toe doet in het leven. Velen vragen zich af waarom er ondanks alle medische en technische ontwikkelingen er blijkbaar nog steeds veel ontbreekt en wij, als mensheid, alleen maar meer willen, maar "wat" willen we dan meer? Meer liefdeloosheid? Meer egoisme? Meer onzekerheden? Meer eenzaamheid?
  Maar gelukkig mogen we er op vertrouwen dat het plan dat God met ons heeft ongetwijfeld goed en nodig is, ook al zien we dat niet altijd even duidelijk. Als ik probeer te focussen op de enorme hoeveelheid geduld en liefde wat God met ons heeft, geeft me dat wel troost, want uiteindelijk zal toch alles uitkomen zoals God het heeft bedoeld. Maar dat het voor velen van ons een lange, lange weg wordt is wel duidelijk.

  Groetend, Paul Jager

  BeantwoordenVerwijderen